Egmond

Dit is 'de blauwe paal', zo heet hij in de volksmond. Deze paal geeft de grens (1903) aan tussen de voormalige gemeenten Egmond aan Zee en Egmond-Binnen (waartoe Egmond aan den Hoef behoorde). In 2019 is deze paal vijftien meter verplaatst, omdat de gemeente Bergen er vanuit de bevolking op gewezen was, dat de paal op de verkeerde plek stond. Hij is in 1980 gerestaureerd en na omzwervingen in 1991 teruggeplaatst. De paal hoort langer te zijn, maar hij is ooit doormidden gereden. De paal staat aan de Egmonderstraatweg. Op de paal is een tekst aangebracht:

Er is nog zo'n paal geweest op het parkeerterrein achter het toegangsgebouw van de camping, Nollenweg 1. Ik heb die lopen zoeken, maar niet gevonden. Het schijnt dat deze door de camping eigenaar is verwijderd en in de container is gegooid. Als dat zo is: schande!

Aan de voorzijde het wapen van Egmond, aan de achterzijde dat van Wimmenum en voor de duidelijkheid blijkbaar ook de tekst "WIMMENUM". De paal staat in een volkstuintje aan het Delverspad.

De tulp-paal aan de Herenweg richting Bakkum. Hij heeft maar één wapen.  Deze tulp-paal maakte onderdeel uit van een grenspalenproject (1995) waarbij lokale kunstenaars de kans kregen hun versie van een grenspaal te maken. Deze is van de hand van de kunstenares Marianne Snabilie. Er zijn nog meer van deze palen, het kunstwerk van Andrez aan de Zeeweg naar Heiloo en het kunstwerk van Huug Zentveld aan de Herenweg richting Bergen. De grenspaal van Hafre, die langs de Hoeverweg stond is weggehaald en staat nu naast museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef.
.

Paal aan de Vennewatersweg. J. Belonje schrijft over deze paal in 1951: "Juist in de knik en ten Noorden van de Vennewatersweg op de grens van de gemeente Heiloo en Egmond. Deze paal is aan de Westzijde voorzien van een schildje, waarop het wapen van Egmond, gekeperd van twaalf stukken en aan de Noordzijde versierd met een ovale verhevenheid, waarop het wapen van het geslacht van Foreest gesteld is: een schild, beladen met een dubbelgetande dwarsbalk, waarboven een helm, gedekt door een veelparelige kroon; met dekkleden in de stijl van Lodewijk XV en als helmteken het bekende, overdwars geplaatste ovaal, waarop het figuur uit het schild is herhaald. Beide wapens kunnen slechts betrekking hebben op Egmond: het gekeperde wapen is ongetwijfeld dat van de dorpen van die naam, dus van de drie „Egmonden”, althans van het baljuwschap en het wapen van Foreest moet dat van de toenmalige Heer van de drie Egmonden en Rinnegom, jr Hercules van Foreest (1738-1793) voorstellen, al voerde deze zijn wapen dan ook meestal vermeerderd met Egmond als hartschild. Dat de paal aan de zijde van Heiloo geen enkel kenteken droeg, is wel verwonderlijk, maar de oorsprong daarvan zal ook in dit geval wel weer in het een of ander (grens-) geschil te zoeken zijn! In het voorjaar van 1940 is zij afgebroken om vervolgens, in ijzeren banden gevat naar de Zuidelijke berm van de Vennewatersweg verplaatst te worden."